Handelsbedrijven tegen contante betaling leveren

Handelsbedrijven die in hoofdzaak tegen contante betaling leveren

Kenmerken handelsbedrijf tegen contante betaling

Onder de categorie handelsbedrijven die in hoofdzaak op rekening leveren nummer 111.2 van het typologiemodel Starreveld vallen onder andere winkels, warenhuizen en zelfbedieningsgroothandels.

De detailhandelsbedrijven maken een groot deel uit van de handelsbedrijven tegen contante betaling, in tegenstelling tot de groothandelsbedrijven die juist op rekening leveren. De volgende beschrijving is dan ook toegespitst op de detailhandelsbedrijven.

De detailhandelsbedrijven variëren behoorlijk van elkaar en leveren aan consumenten. Dit komt tot uitdrukking in de verschillen tussen.

 1. De aanboden producten (omvang van het assortiment, waarde van artikelen, verpakte of onverpakte producten).
 2. Wijze van verkopen (winkels, markten, automaten enzovoorts).
 3. Wijze van betalen (chartaal, pin, creditcard enzovoorts).
 4. Aard van het bedrijf (omvang, verkooppunten, internetverkopen enzovoorts).

Handelsbedrijven die in hoofdzaak tegen contante betaling leveren

De detailhandelsbedrijven worden beschreven in twee varianten.

 1. Detailhandelsbedrijven met een naar artikelsoort gedetailleerde voorraadadministratie.
 2. Detailhandelsbedrijven zonder een naar artikelsoort gedetailleerde voorraadadministratie.

Als eerste wordt er een beschrijving gegeven van de informatiebehoeften en randvoorwaarden van handelsbedrijven die in hoofdzaak tegen contante betaling leveren.

Warenhuizen

De informatiebehoeften zijn zeer divers bij handelsbedrijven en binnen deze beschrijving is derhalve een warenhuis zonder filiaal met een zeer groot assortiment als uitgangspunt gehanteerd.

Functiescheiding

Bij een warenhuis is het zeer lastig en werkbaar om een strikte scheiding tussen de bewarende functionaris (voorraad) en overige functie te realiseren. Een scheiding komt in de praktijk weinig voor en zou mogelijk wel kunnen bestaan bij afgifte van goederen in de vorm van een inpakafdeling. In de praktijk is er sprake van enige functievermenging, waarbij de verkoper verkoopt (beschikkend), bewaart (geld en goederen), uitvoert (de verkoop) en registreert (de verkooptransactie in de kassa).

Door deze functievermenging zijn er aanvullende maatregelen noodzakelijk en bestaan uit de secundaire functiescheidingen.

Voorraadfunctie warenhuis

Een belangrijke verstoring is een voorraadtekort veroorzaakt door winkeldiefstal, waardoor er geen functionaris verantwoordelijk gehouden kan worden voor deze tekorten.

Door de technologisch verbeteringen is het mogelijk om de voorraad te registreren op detailniveau, zodat alle prijswijzigingen op artikelniveau verwerkt kunnen worden. De voorwaarde is dat de producten van elkaar te onderscheiden zijn.

Verkoopfunctie warenhuis

Belangrijke verstoringen binnen de verkopen zijn de speciale aanbiedingen en prijsverlagingen. Het verband tussen aantallen x verkoopprijs is daarmee niet of te complex om vast te leggen. Tevens kan er sprake zijn van diefstal, waarbij ook gedacht kan worden aan het samenspannen van een kassa verkoper en de klant (producten niet aanslaan op de kassa). Een goede kassaprocedure is essentieel. De kassaprocedure wordt verstrekt door een Point of Sale automatisering (POS), waardoor er een koppeling ontstaan tussen product scannen en de betaling (contant of per pin). De barcode is vandaag de dag ook niet meer weg te denken bij het afwikkelen van een verkooptransactie binnen een warenhuis. Een barcode kan op basis van (1) artikelcodering van een fabrikant aangebracht op de verpakking of (2) artikelcodering aangebracht door middel van een prijskaartje.

Bij deze laatste kan er ook gedacht worden aan het zelfbedieningssysteem bij het afwegen van groente of fruit.

Barcode

De barcode kent vele voordelen, waaronder een automatische verwerking van de voorraadadministratie en verkoopstatistieken op artikelniveau. Vervolgens kan er op basis van minimumvoorraadniveaus een besteladvies gegenereerd worden. Daarnaast kunnen prijswijzigingen zowel incidenteel (kortingsactie) of structureel (verhoging of verlaging) doorgevoerd worden. Deze prijswijzigingen kunnen door middel van secundaire functiescheiding buiten bereik van de verkoper gehouden worden, of zelfs op het hoofdkantoor verwerkt worden.

De barcode draagt bij aan een snelle en efficiënte verwerking van de verkopen.

Prijsverschil: Indien de klant een prijsverschil constateert tussen de prijs aangeduid in de winkel en bij de kassa zou er een hoofd kassier dit prijsverschil met een sleutel of code (eenmalig) kunnen doorvoeren.

Zelf scankassa: Bij veel detailhandels (supermarkten) zijn er tegenwoordig zelf scankassa’s. De klant kan zelf het artikel scannen, in de tas stoppen en vervolgens per pin afrekenen. Een belangrijke maatregel is de “steekproefcontrole”, die bestaat uit het herscannen van de artikelen door een winkelmedewerker. Het risico op diefstal is groter, echter weegt op tegen de kostenbesparing van extra kassapersoneel.

Betaalmiddelen

Er zijn verschillende betaalmogelijkheden binnen de handelsbedrijven die in hoofdzaak leveren tegen contante betaling.

 1. Met chartaal geld (munten en biljetten).
 2. Pinpas.
 3. I-deal.
 4. Creditcard.

De betaling met Ideal is door de opkomst van steeds meer internetbedrijven enorm toegenomen. Het geld wordt direct afgeschreven van de rekening van de klant. Bij onvoldoende saldo is er geen betaling mogelijk.

De creditcard betaling wordt ook vaak online toegepast. Binnen de detailhandel in Nederland wordt een creditcard betaling nauwelijks toegepast. Tegenwoordig bestaat wel de mogelijkheid om te pinnen (met pincode) met een creditcard.

De detailhandelsbedrijven worden beschreven in twee varianten.

 1. Detailhandelsbedrijven met een naar artikelsoort gedetailleerde voorraadadministratie.
 2. Detailhandelsbedrijven zonder een naar artikelsoort gedetailleerde voorraadadministratie.

Oefenvragen BIV

Toets je kennis en maak de oefenvragen BIV.

Lees meer over de twee soorten handelsbedrijven:

 1. Handelsbedrijven die hoofdzakelijk op rekening leveren.
 2. Handelsbedrijven die hoofdzakelijk tegen contante betaling leveren.

 

Keywords: Handelsbedrijven die in hoofdzaak tegen contante betaling leveren
Starreveld 1

 

Starreveld 2a

 

Starreveld 2b