Handelsbedrijven die in hoofdzaak op rekening leveren

Handelsbedrijf die in hoofdzaak op rekening levert

Keywords: Handelsbedrijf die in hoofdzaak op rekening levert

 

 

Kenmerken handelsbedrijf op rekening

Onder de categorie handelsbedrijven die in hoofdzaak op rekening leveren nummer 111.1 van het typologiemodel Starreveld vallen onder andere postorderbedrijven, groothandelsbedrijven en internetbedrijven. Het kan mogelijk zijn dat goederen geleverd worden voor betaling waardoor er sprake is van een afbetaling door de consument of zakelijk afnemer. Hierdoor is er de noodzaak van een afbetalingsadministratie.

Een kritische succesfactor van een handelsbedrijf op rekening is een actueel productassortiment die zowel digitaal (internet) of door middel van een catalogus beschikbaar is. Daarnaast is het aanhouden van de bestaande klanten door middel van databasemarketing essentieel. Het aanhouden van bestaande klanten is "goedkoper" dan het werven van nieuwe klanten.

Een postorderbedrijf heeft een groot assortiment en een groot klantenbestand. Levering is meestal in kleinere aantallen. Van belang is de hoge servicegraad en de leverbetrouwbaarheid (vandaag besteld morgen in huis). Hierdoor is het beheersen van de logistieke stroom van belang.

 

Randvoorwaarden handelsbedrijf

Controletechnische functiescheiding:

Een veel voorkomend probleem bij de kleinere handelsbedrijven is de functievermenging van de inkoop en verkoopfunctie. Dit speelt met name indien de verkoper goederen rechtstreeks kan verzenden vanaf de leverancier. In dit geval ontbreekt de registrerende functie van de magazijnmeester. De persoon die de inkoop- en verkoopfunctie kan dan de mogelijkheid hebben om registraties te laten vervallen en de winst in eigen zak te steken. Een goed voorbeeld is een oliehandel waarbij een schip olie wordt ingekocht en direct wordt geleverd aan de afnemer. Bij grotere bedrijven is vaak voldoende functiescheiding aangebracht vanwege de strikte scheiding tussen de inkoopafdeling, magazijn en verkoopafdeling. Dit is vaak vanuit bedrijfseconomisch perspectief ingeregeld.

Richtlijnen:

De belangrijkste richtlijnen binnen een handelsbedrijf die in hoofdzaak op rekening levert zijn de debiteurenbewaking, richtlijnen maximale kredietlimieten en toegestane betalingsachterstanden.

 

 

 

Keywords: Handelsbedrijf die in hoofdzaak op rekening levert

 

Geef jouw mening!

Om de kwaliteit van de website te verbeteren is het van belang om jouw mening te weten. Geef hieronder jouw mening over de bovenstaande informatie. Gebruik het contactformulier om uitgebreide feedback te geven!